Szerkezet tervezés SAF – Archicad <> AxisVM együttműködés

Webinár: 2021. október 20.

A Graphisofttal közösen szervezett bemutatónkon részletesen bemutatjuk az Archicad 25 és az AxisVM X6 programokkal megvalósított együttműködést, a szerkezettervezés új módszerét:

Forradalmi újdonság: az Archicad meghozta a szerkezet tervezés magas szintű lehetőségét és az együttműködést az AxisVM programmal.

Építészek és statikusok egy központi tervben, olyan együttműködést alakíthatnak ki, ami eddig nem volt. Úttörő módon, magas színvonalon, időt és költséget csökkentve, a tervezés hatékonyságát nagymértékben növelve, fejleszti az épület tervezését, a digitális hatékonyságot.

Építész és statikus együtt alakítja ki a statikai vázat Archicad-ben, azt átadják az analitikának (az AxisVM-nek) és az ott megkapott eredmények kiértékelése után a statikus (az építésszel itt is együttműködve) véglegesítheti a szerkezet statikai vázát.

Olyan BIM munkafolyamatot kínál, ami megfelel a vonatkozó BIM szabványoknak.

Segítségével a tervezési folyamatból kihagyható a szerkezet újra rajzolása az AxisVM-ben, és/vagy az eddigiekhez képest a legpontosabb adatátvétel jön létre.
Megszűnik a nagy méretű pla/pln/dxf/dwg/pdf, ifc, stb. file-k email-es küldése-fogadása és/vagy letöltése.
Az integrált tervezés folyamatában Ön eléri a BIMcloud segítségével a központi építész tervet,
1., Ott az Archicad új (a 24-es verziótól elérhető) szerkezettervezői funkciójával megalkotja a statikai vázat az építésszel együttműködve;
2., A SAF modul segítségével a statikai vázat közvetlenül átviszi az AxisVM-be, és kiszámolja a modellt;
3., És ha ennek alapján kell változtatni a szerkezeten,
– a központi tervet elérve, megteszi azt,
– vagy az SAF file visszaküldésével az építész tervező látja a módosítást.

Összefoglaló: 20 percben átfogóan bemutatjuk a folyamatot:

És a részletek: Négy filmben mutatjuk be ezt a lehetőséget.

1. film: Archicad építészeti modellből statikai váz generálása.
Építészeti elemek beállítása, hogy alkalmasak legyenek végeselemes számításra. Teherhordó mag, támaszok, kapcsolati elemek beállítása.

2. film: még mindig Archicad-ben (és kicsit már az AxisVM-ben is): igazítási szabályrendszer megalkotása. Ezt elég egyszer megalkotnia, utána átvihető a többi (hasonló) projektbe.

3. film: Archicad építészeti modellből statikai váz generálása. Szerkezeti modell finomhangolása.

4. film: Archicad és AxisVM-ben vegyesen: Export-Import AxisVM-be.
Változások kezelése az oda-vissza kommunikáció során.


Ami kell mindehhez:

– természetesen Archicad (24-es vagy újabb!) és BIMcloud;

– az AxisVM-hez az új SAF modul, ára 75.000/45.000 Ft+ÁFA

SAF modul: Kapcsolat az Archicad szerkezet tervezéshez. Az SAF (Structural Analysis File) modul lehetővé teszi a statikai váz adatainak közvetlen átvitelét.
Mindez egy speciális, Excel alapú fájl formátumon keresztül történik. Az SAF fájlban szabványosított táblák tárolják a statikai váz geometriai-, elem- és teher paramétereit, amelyek az Excel táblázatkezelővel akár megtekinthetők és módosíthatók is.
Az SAF formátumot támogatják többek között az Archicad, Allplan, SCIA és RISA-3D programok is.

 


Az Archicad a fentieken kívül még elegáns megoldást nyújt a BIMcloud funkciójával, hogy a tervek távoli helyen, a felhőben létezzenek. Itt a tervek megoszthatóak, fejleszthetőek és visszatölthetőek.
Részletek itt:

BIMcloud