Technikai információk

Hardverkulcs probléma esetén:

Bármilyen hardverkulcs probléma esetén:

4.1., Frissítsen a legújabb verzióra

– X4, X5 esetében: https://axisvm.hu/axisvm_download_update.html

– korábbi változatok estében: https://axisvm.hu/axisvm_download_update_old.html

És frissítse meg a kulcsát: https://www.dropbox.com/s/i8mh4bhfz91bgrg/RefreshX5.zip?dl=0

Ha még ezután is probléma van, készítsen képernyőfotókat és küldje el nekünk az info@archimage.hu címre.

 

1.         Hardverszükséglet

Ajánlott konfiguráció ·   8 GB RAM memória

·   50 GB szabad merevlemez kapacitás

·   DVD meghajtó

·   színes, 17 ” monitor (1920×1080 pixel felbontás)

·   Kettő vagy többmagos processzor, 2 GHz feletti sebesség

·   Egér vagy más kurzort vezérlő eszköz

·   Nyomtató vagy plotter

·   Windows 10 64 bites operációs rendszer

Minimális konfiguráció ·   2 GB RAM memória

·   10 GB szabad merevlemez kapacitás

·   DVD meghajtó

·   színes, 15 ” monitor (1024×768 pixel felbontás)

·   Egér

·   Windows XP operációs rendszer SP3 javítócsomaggal

Támogatott operációs rendszerek Windows10, Windows8, Windows7, Windows Server 2008
Csak részlegesen támogatott: Windows Vista, Windows XP/ SP3, Windows Server 2003/SP1
Memória kihasználás Az AxisVM 64 bites változata közvetlen eléri a teljes memóriát, ezért ott egyéb beállítás nem szükséges. A 32 bites változat azonban csak 2 GByte memóriát képes közvetlenül kezelni.
32/64 bites változat Az AxisVM 64 bites változata kizárólag 64 bites operációs rendszer alatt működik. Ebben a környezetben külön beállítást nem igényel a teljes memória kezelése. A 32 bites változat is elindítható, de csak 2 GByte memóriát képes kezelni, függetlenül a memória tényleges nagyságától. 32 bites operációs rendszeren csak a 32 bites változat futtatható.
Képernyőfelbontás, színmélység Minimum 1024 x 768, Hi-Color
Merevlemez A merevlemez szabad kapacitásától függ a vizsgálható szerkezet csomó­pont­jainak maximális száma.

2.         Installálás, indítás, verziócsere, kapacitás, nyelv

Védelem A programrendszert hardverkulcs védi, mely vagy a párhuzamos (többnyire nyom­tatókhoz használt) portra vagy USB portra tud csatlakozni. A kulcsot csak a telepítés után csatla­koz­tassa a számítógéphez, mert egyes operációs rend­szerek megpróbálják felismerni a csatla­koztatott eszközt, ami aka­dálya lehet a helyes telepítésnek. Windows98 alatt az USB port kezeléséhez speciális meg­hajtó program szükséges. Ennek hiányában az USB kulcs nem működik.
Sentinel meghajtóprogram telepítése A szükséges meghajtó programot a program automatikusan telepíti, de ha ez pl. a hoz­zá­férési jogosultság hiánya miatt nem volt lehetséges (NT alapú rend­szereknél), akkor a telepítés utólag a DVD-ről történhet.

Ebben az esetben indítsa el a telepítő lemezről a Startup.exe programot és válassza a Meghaj­tó program újra telepítése funkciót. A Sentinel SuperPro kulcs működtetéséhez legalább 7.1 ver­ziójú meghajtó program szükséges. A program telepítő DVD-jén a 7.6.8 verzió található.

Egyedi kulcs esetén Először telepítse a programot, majd csatlakoztassa az egyedi kulcsot arra a számító­gépre, ahova  a programot installálta.
Hálózati kulcs esetén A hálózati kulcs esetén leggyakrabban a program és a kulcs nem ugyanazon a számítógépen található, de a hardverkulcs működéséhez arra a számítógépre is telepíteni kell a meg­hajtó programot, amelyikre a hardverkulcsot elhelyeztük. Az AxisVM programrendszer Sentinel SuperPro hálózati hardver­kulccsal kerül for­ga­lomba.

A meghajtó program telepítéséhez kövesse a megfelelő utasítássort.

Indítsa el a telepítő lemezről a Startup.exe programot és válassza a Meghajtó program újra telepítése funkciót.
Helyezzük a kulcsot a hálózat valamely gépének printer illetve USB csatla­kozójába.

A telepítést követően a server program minden rendszerindítás után auto­ma­tikusan elindul.

Hálózati kulcs gyorsabb  elérése A kliens számítógépen elindítva AxisVM programot, az automatikusan keresi a hálózaton az elérhető hardverkulcsokat. Megvizsgálja az összes olyan számítógépet, melyen a Sentinel SuperPro Server fut, függetlenül attól, hogy ott jelenleg van-e csatlakoztatott hardverkulcs vagy nincs. Emiatt a kulcs felismerése lassú lehet.

A hardverkulcs gyorsabb elérése érdekében a kliens gépen (ahol az AxisVM programot futtatja) lehetőség van egy NSP_HOST környezeti változó létrehozására, amivel közvetlen megadható, hogy a kulcsot mely számítógépen kell keresni A változónak a hardverkulcsot tartalmazó számítógép IP címét kell beállítani. Például: NSP_HOST = 192.168.0.23

Amennyiben több hálózati hardverkulccsal rendelkezik és ezeket különböző szervereken telepíti, lehetősége van NSP_HOST1,…., NSP_HOST5 környezeti változók beállítására. Ebben az esetben az így megadott IP címeken történik meg a kulcsok keresése. Így legfeljebb 5 hálózati kulcsot kezelhet 5 különböző szerveren.

F A hálózat valamely gépén csak akkor indíthatjuk a programot, ha a SuperPro Server program fut a kulcsot tartalmazó gépen. Amen­nyi­ben ez valamilyen okból leáll, az éppen futtatott programok is leállnak.
Installálás

 

 

A telepítéshez helyezzük az installáló DVD lemezét a meg­hajtóba. A telepítő automatikusan elindul, ha a meghajtót vezérlő szoftver autoplay funkció-ja aktív.

Ellenkező esetben válasszuk ki a Start menü Futtatás… parancsát, majd a meghajtó kivá­lasztása után indítsuk el a Startup.exe prog­ramot.

Telepítő varázsló indítása A megjelenő indító ablakban az AxisVM X4 telepítése menüponttal indíthatjuk el a telepítés folyamatát. Kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat.
Licencszerződés

 

Kérjük, hogy a licencszerződést figyelmesen olvassa el, majd az Elfogadom a szerződést rádiógomb bekapcsolásával fogadja el.
Telepítés helye Alaphelyzetben a programrendszer a C jelű merevlemezre települ a C:\ AxisVM_X4 könyvtárba,
a mellékelt mintamodellek a C:\AxisVM_X4\Peldak könyvtárba kerülnek.A fenti beállítások a fel­használó által módo­síthatók.A program telepíthető az eddigi verzióknál megszokott módon a C:\Program Files\AxisVM_X4 mappába is. Ekkor azonban az AxisVM.exe, AxisVM_x64.exe és az \IDTFConverter \DTFConverter.exe programokra be kell állítani a A program futtatása rendszergazdaként (Run as administrator) opciót.

A Start / Számítógép (Computer)  menüből keressük meg a programokat, jobb gombbal rájuk kattintva válasszuk a Tulajdonságok (Properties) menüpontot, majd a Kompatibilitás (Compatibility) fület és a Jogosultsági szint (Privilege level) alatt kapcsoljuk be az említett funkciót.

Ellenőrizni kell azt is, hogy a felhasználónak legyen írási joga a C:\Program Files\AxisVM_X4 könyvtárra.

Ezt az iménti ablakban a Biztonság (Security) fülön állíthatjuk be (aki rendszergazdaként használja a gépet, az már rendelkezik ezzel a jogosultsággal).

32/64 bites változat 64 bites operációs rendszer esetén telepítéskor választhatunk a 32 vagy 64 bites AxisVM telepítése között.  A 64 bites rendszer telepítésekor a 32 bites program is a merevlemezre másolódik, de ennek az indítóikonja nem kerül az asztalra. Amennyiben Ön nem rendelkezik a 64 bites program futtatásához megfelelő licencfájllal, a program ezt indításkor automatikusan érzékeli és indítja a 32 bites változatot.
F 32 bites operációs rendszeren csak a 32 bites AxisVM telepítése és futtatása lehetséges.
F A program telepítése a c:\Program_Files mappába nem javasolt, mivel ebben az esetben a program indítása csak adminisztrációs jogokkal lehetséges és néhány alprogram (pl. 3D PDF generáló) működésében még ennek ellenére is zavarok lehetnek.
Hibaelhárítás Az installáló program létrehozza az AxisVM14 ikont az asztalon (Desktop).

Erre duplán kattintva a program elindul.

Az operációs rendszer biztonsági szintjétől függően az indításkor biztonsági figyelmeztetés jelenhet meg. Válassza az Igen gombot és folytassa a futtatást.

Amennyiben a program nem indul el, állítson be adminisztrátori jogokat a futtatáshoz az alábbi módon:

·         Kattintson az indítóikonra az Egér jobb gombbal.

·         A  gyors menüből válassza a Tulajdonságok (Properties) menüpontot.

·         A megjelenő dialógusablak Kompatibilitás (Compatibility) fülén a a Jogosultsági szinteknél a “A program futtatása rendszergazdaként” (“Run as administrator”)  jelölőnégyzetet kapcsolja be.

Amennyiben már adminisztrátori jogokkal rendelkezik, de a program nem indul el, ellenőrizze a következőket:

1.     Ha a program hibakódot ad vissza, akkor ellenőrizze, hogy a hardverkulcsot megfelelően csatlakoztatta-e a számítógéphez, illetve USB kulcs esetén a kulcs zöld színű LED-je világít-e. Ha nem világít, akkor az USB port nem működik.

Ha indításkor nem kap vissza hibakódot, de a program mégsem indul el, akkor valószínűleg egy telepített vírusfigyelő program nem engedi a programot működni.

Bővítmények futtatása A programhoz használhat más fejlesztők vagy az Ön által készített kiegészítő programokat (bővít­mé­nyeket). Ezek futtatásához azonban szükséges az AxisVM regisztrálása COM szerverként a Windows regisztrációs adatbázisában. Amennyiben a telepítéskor Adminisztrátori jogokkal rendelkezett, ez a regisztráció automatikusan megtörténik.

Ha a regisztrálás valamilyen hiba miatt nem történik meg a telepítés során, akkor ezt később kézzel szükséges elvégezni. Ehhez futtassa adminisztrátori jogokkal a telepített program mappájában található !Register_AxisVM.bat (32 bites op. rendszeren) vagy a !Register_AxisVM_x64.bat (64 bites op. rendszeren) parancsfájlt.

F A 32 bites bővítmények automatikusan a 32 bites AxisVM programot indítják, és csak ahhoz használhatóak, míg a 64 bites bővítmények csak a 64 bites AxisVM alatt működőképesek.
Vírusfigyelők-
téves riasztás
A program telepítésekor megtörténhet, hogy a számítógépen található antivírus program vírust jelez. Ezt téves riasztásnak nevezzük. Ennek oka az, hogy a legtöbb mai vírusfigyelő program nem tényleges víruskódot ellenőríz, hanem olyan műveleteket vizsgál, ami vírusok esetén előfordulhat. Mivel az AxisVM speciális védelemmel van ellátva, ami megakadá­lyozza a program visszafejtését, ezért néhány vírusfigyelő ezt a téves riasztást adhatja.

Ebben az esetben a következőt teheti:

–          Ha a vírusfigyelő karanténba helyezte az AxisVM.exe állományt. Helyezze vissza azt az eredeti helyére

–          Kapcsolja ki az AxisVM.exe ellenőrzését a vírusfigyelőben

–          Csökkentse a heurisztikus keresés érzékenységét a vírusfigyelő beállító paneljén.

A VirusTotal internetes oldalán közel 50 vírusfigyelővel ellenőriztetheti programját.

A program indítása csökkentett üzemmódban

 

Az AxisVM.exe (32 bites operációs rendszer alatt) vagy az AxisVM_x64.exe (64 bites operációs rendszer alatt) indítható úgynevezett csökkentett üzemmódban a /SAFE kapcsolóval.

Pl. axisvm_x64.exe /SAFE

A kapcsolót abban az esetben célszerű használni, ha a programot a következő okok miatt nem sike­rül elindítani:

– hibás grafikus kártya vagy meghajtó program esetén, mivel csökkentett módban a hardver­gyorsítást nem használja a program

– processzor működési hiba esetén, mivel ilyenkor csak hagyományos, 1 magos módban fut a program

– ha legutóbb hibával állt le a program és megpróbál valamilyen hibás állapotú modellt vissza­állítani, mivel csökkentett módban nem állít vissza semmilyen fájlt a program

– amennyiben hibás Plugin vagy AddOn telepítése és ennek betöltése esetén hiba keletkezik, mivel csökkentett módban nem tölt be Plugin és AddOn kiegészítőket a program


Verziócsere
Aki korábbi AxisVM verzióval rendelkezik, az installálást a fentiek szerint vé­gez­heti. Az új verziót célszerű egy új könyvtárba telepíteni, így az előző verzió továbbra is indítható.
Régi modellek konvertálása Előző programverzióval készült modelleket a program automatikusan fel­is­me­ri és betölti, mentéskor azonban már az új verziónak megfelelő formátumban tárolja. A Mentés névvel menüpontban lehetőség van az adatokat korábbi verziók formátumába lementeni.
 

 

Fájl-kiterjesztések

 

Program-
változat
kiterjesztés Megnyitható
Piaci Viewer Oktatási Kipróbálási Light
Piaci .axs/.axe igen igen igen igen EF
Viewer .axv/.axw nem igen nem nem nem
Oktatási .axs/.axe VJ igen igen VJ EF
Kipróbálási .axs/.axe igen igen igen igen EF
Light .axd/.axr igen igen igen igen igen
VJ Vízjel (a nyomtatott dokumentációban vízjel jelenik meg)
EF Elemszámfüggő (a modellben szereplő végeselemek számától függően nyitható meg)

3.         Tanácsadás

Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése van, küldje el kérdését emailben a statika@archimage.hu címre. A levélnek tartalmaznia kell:

  • Az Ön elérhetőségeit (név, cégnév, telefon szám, email cím).
  • Az AxisVM program verzióját (pl. AxisVM X4 3. kiadás 64 bites változat) és a hardverkulcs sorozatszámát.
  • A felmerült kérdés rövid szöveges leírását. Szükség esetén képernyő kép beillesztését (Windows Képmetsző alkalmazással vagy a billentyűzet PRT SCR domb megnyomásával)
  • Csatolja a konkrét modell fájl xxx.axs kiterjesztésű állományát. (NE az xxx.axe kiterjesztésűt!). A modell fájl nélkül általában nem tudunk érdemben válaszolni a felvetett kérdésre.