Technikai információk

Hardverkulcs probléma esetén:

Bármilyen hardverkulcs probléma esetén:

Frissítsen a legújabb verzióra, illetve frissítse a Sentinel Drivert:

AxisVM letöltések

 

Ha még ezután is probléma van, készítsen képernyőfotókat és küldje el nekünk az info@archimage.hu címre.

 

1.         Hardverszükséglet

Ajánlott konfiguráció ·   16 GB RAM memória

·   50 GB szabad merevlemez kapacitás

·   színes, 17 ” monitor (1920×1080 pixel felbontás)

·   Kettő vagy többmagos processzor, 2 GHz feletti sebesség

·   Egér vagy más kurzort vezérlő eszköz

·   Windows 10 64 bites operációs rendszer

Minimális konfiguráció ·   2 GB RAM memória

·   10 GB szabad merevlemez kapacitás

·   színes, 15 ” monitor (1024×768 pixel felbontás)

·   Egér

·   Windows 7 operációs rendszer

Támogatott operációs rendszerek Windows11, Windows10, Windows8, Windows7, Windows Server 2008
Csak részlegesen támogatott: Windows Vista, Windows XP/ SP3, Windows Server 2003/SP1
Memória kihasználás Az AxisVM 64 bites változata közvetlen eléri a teljes memóriát, ezért ott egyéb beállítás nem szükséges. A 32 bites változat azonban csak 2 GByte memóriát képes közvetlenül kezelni.
32/64 bites változat Az AxisVM 64 bites változata kizárólag 64 bites operációs rendszer alatt működik. Ebben a környezetben külön beállítást nem igényel a teljes memória kezelése. A 32 bites változat is elindítható, de csak 2 GByte memóriát képes kezelni, függetlenül a memória tényleges nagyságától. 32 bites operációs rendszeren csak a 32 bites változat futtatható.
Képernyőfelbontás, színmélység Minimum 1024 x 768, Hi-Color
Merevlemez A merevlemez szabad kapacitásától függ a vizsgálható szerkezet csomó­pont­jainak maximális száma.

2.         Installálás, indítás, verziócsere, kapacitás, nyelv

Védelem A programrendszert hardver- vagy szoftverkulcs védi.

2.1.        Felhő (cloud) alapú licenc (Sentinel CL)

Sentinel CL licenc Eladott új programjainkat alapértelmezés szerint felhő alapú licenccel szállítjuk.
A felhő alapú licenc működése hasonló az SL típusú szoftverlicenchez de a licenc nem a felhasználó számítógépére vagy a hálózati szerverre kerül, hanem a felhőbe, egy logikai szerverre.A felhő alapú licenc előnyei:• A licenc bárhonnan elérhető, ahol van internetkapcsolat, ezért akárhány számítógépről használható (természetesen párhuzamosan nem, hacsak nem hálózati a licenc,)
• Nem kell tartanunk a kulcs elvesztésétől, fizikai sérülésétől
• A licenc nem kötődik a számítógép hardverelemeinek azonosítóihoz, mint az SL licenc
• A licencfájl birtokában nem igényel további beállítástA felhő alapú licenc hátránya:• A licenc eléréséhez internetkapcsolat kell, anélkül a program nem indítható. Az ilyen helyzetek kivédésére a licenc a felhőből ideiglenesen letölthető egy konkrét számítógépre.A felhő alapú licenceket a szoftverfejlesztő által bérelt szerver kezeli és tárolja. A szerver üzemeltetését tehát nem a szoftverfejlesztői biztosítja, így az esetleges üzemszünetből, vagy a szerver működésének problémáiból eredő szolgáltatáskiesésért sem tud felelősséget vállalni, de mindent megtesz a szolgáltatás mielőbbi helyreállítása érdekében.
Ha olyan helyen szeretné a programot futtatni, ahol nincs vagy bizonytalan az internetelérés, vagy fontos, hogy egy adott időszakban a program mindenképp használható legyen, töltse le licencet ideiglenesen egy konkrét számítógépre.
A program akárhány számítógépre telepíthető, de egyszerre csak annyi gépen használható, ahány licencet vásárolt. A licencek foglaltságáról a Licenc menüpontban, a Licenckezelőben tájékozódhat.
A licenc eléréséhez a Sentinel Admin Control Center (ACC) szolgáltatás szükséges, melynek telepítése a program telepítésével együtt automatikusan megtörténik, ha a telepített összetevők között szerepel a Sentinel meghajtóprogram is. (Ez alapértelmezésben mindig bekapcsolt).
A program futtatásához szükség van még AxisVM_[key number].key kulcsfájlra is, amit a forgalmazó juttat el Önhöz. Ez a fájl tartalmazza a regisztrált felhasználónevét és a megvásárolt modulokat.
A telepítés után, de a program első indítása előtt a felhő-alapú licencet regisztrálni kell: ehhez elegendő a visszaigazoló emailben szereplő linkre, majd a megjelenő weboldalon a Telepítés gombra kattintani.
Ha a regisztráció sikeres volt, és a vonatkozó licenc elérhető, akkor a program indítható.
Ha a licenc elérésében hibát tapasztal, ellenőrizze a tűzfal, valamint az ACC beállításait.
A tűzfal ellenőrzése Az ACC az 1947-es porton keresztül kommunikál a szerverrel, amit telepítéskor automatikusan megnyit. Vizsgálja meg, hogy ez a port a tűzfalon engedélyezett-e TCP és UDP protokollok számára is. Az operációs rendszer vagy antivírus-program frissítésekor előfordulhat, hogy a tűzfal beállításai megváltoznak, ilyenkor vissza kell állítani a korábbi beállítást. Megoldás a Sentinel futtatókörnyezet újbóli telepítése is, mert a telepítő, ha rendszergazdai jogokkal futtatják, elvégzi a tűzfal beállítását is. A telepítőt az AXISVM program mappa alatti Sentinel LDK mappában találja InstallSentinelRuntime.exe néven.
Az ACC ellenőrzése Gépelje be böngészőjébe a localhost:1947 kifejezést. Ekkor megjelenik az ACC felülete. Itt válassza baloldalon a Configuration menüpontot majd utána a felső sorban váltson az Access to Remote License Managers oldalra. A Remote License Search Parameters mezőben meg kell jelenni az Ön egyedi azonosítójának.
Ha ez a mező üres, akkor ez az információ hiányzik. Kérje egyedi azonosítóját a forgalmazótól, majd másolja be ide és nyomja meg a Submit gombot. Ha a beírás sikeres, az azonosító látható marad. Ha
eltűnik, akkor a megadott azonosító hibás.
Ha az egyedi azonosító megjelenik a mezőben, de a program nem indul, akkor vagy a felhőszerver nem érhető el valamilyen szolgáltatási hiba miatt vagy az Ön licence le van tiltva.
Ilyenkor kérje a forgalmazó segítségét a hiba elhárításához.
Cloud License
Manager
A Cloud License Manager az AXISVM CL licencek kezelőeszköze.
Segítségével nyomon követheti és deaktiválhatja az aktív munkameneteket, listázhatja a licenchez kapcsolódó összes felhős azonosítót, valamint nyomon követheti és törölheti azoknak a számítógépeknek a regisztrációját, amelyeken a felhős azonosítókat korábban használta, de későbbiekben már rájuk szükség.
A menedzser a cloud.axisvm.eu címen érhető el, ahol be kell írnia a felhős azonosítóhoz tartozó linket, amelyet a licenc megvásárlásakor kapott email-ben. A helyes telepítési link megadása után láthatja a licencére vonatkozó alapvető információkat: a licencek számát, a licenc időkorlátját (amennyiben tartozik hozzá), az egyszerre használható licencek számát, a leválasztott licencek számát és a rendelkezésre álló licencek számát.
Láthatja továbbá a felhős licencén jelenleg futó összes AXISVM munkamenetet is, amelyeket igény szerint le is kapcsolhat. Ha egy azonosító mellett a ‘View’ gombra kattint, láthatja az összes olyan gépet, amelyen az adott azonosítót használták. Törölheti a listából azt a számítógépet, amelyet a továbbiakban már nem kíván használni.

2.2.         Hardverkulcsos védelem

Védelem Hardverkulcsos védelem esetén a programot több számítógépre is telepítheti, de csak azon tudja indítani, amelyikhez a hardverkulcsot csatlakoztatta. A hardverkulcsot csak a telepítés után csatlakoztassa a számítógéphez, mert egyes operációs rendszerek megpróbálják felismerni a csatlakoztatott eszközt, ami akadálya lehet a helyes telepítésnek.
2.2.1.         Sentinel SuperPro
SuperPro
hardverkulcs
Korábbi programverziókban a leggyakrabban alkalmazott programvédelmi eszköz a Sentinel SuperPro hardverkulcs, mely egy és több felhasználós (hálózati) kivitelben is vásárolható. Az 1 felhasználós kulcs egyszerre legfeljebb 1 számítógépen, illetve Windows Terminal Server esetén legfeljebb 1 terminálról használható. Hálózati kulcs esetén egy időben annyi számítógépen futtatható, ahány licencet megvásároltunk.
A kulcs működéséhez a Sentinel SuperPro meghajtó program szükséges.
A meghajtó programot a telepítőprogram automatikusan telepíti, de ha ez pl. a hozzáférési jogosultság hiánya miatt nem volt lehetséges, akkor a telepítés utólag is elvégezhető.
Az AXISVM telepítését követően az AXISVM program mappája alatt keresse a Sentinel mappát és onnan indítsa a Sentinel Protection Installer programot.
Amennyiben telepítő pendrive-val rendelkezik, akkor arról indítsa a Startup.exe programot és válassza a Meghajtó program újratelepítése funkciót. A Sentinel SuperPro kulcs működtetéséhez legalább 7.1 verziójú meghajtó program szükséges. A program telepítő csomagjában a 7.6.9 verzió található
SuperPro
hálózati
hardverkulcs
Hálózati kulcs esetén a program és a kulcs leggyakrabban nem ugyanazon a számítógépen található.
A kulcs jellemzően egy szerver számítógépre vagy egy olyan kliens számítógépre csatlakozik, mely a többi kliens számítógépről is látható.
A hálózatos kulcsokat használhatja belső hálózaton (LAN) vagy távoli eléréssel (VPN) is.
A hardverkulcs megfelelő működéséhez erre a számítógépre is telepíteni kell a Sentinel Protection Installer meghajtó programot. (Lásd SuperPro hardverkulcs)
A telepítés hatására a Sentinel Protection Server szolgáltatás elindul, ami biztosítja a szerverhez kapcsolódó hardverkulcs és a kliens számítógépeken elindított AXISVM példányok közötti kapcsolatot.
Az AXISVM program a hálózat tetszőleges számú számítógépére telepíthető, azonban egy időben csak annyi példány indítható, ahány licencet a hardverkulcs tartalmaz.
A program indulásakor a hálózati kulcsba egy regisztráció kerül, mely a program befejezésekor felszabadul, így ez a licenc más felhasználó számára elérhető lesz.
Ha a program futása valamilyen hiba miatt megszakad, a kulcsból a regisztráció nem törlődik azonnal, így ez a licenc nem lesz elérhető. Az ilyen módon beragadt licencet a kulcsot kezelő szerver program 3 perc elteltével automatikusan felszabadítja, így az ismét elérhetővé válik.
A hardverkulcs gyártója által biztosított Sentinel License Monitor programmal ellenőrizhetők a hálózaton csatlakoztatott hardverkulcsok, valamint ezekben hány szabad licenc van és jelenleg mely felhasználók használják a licenceket, valamint lehetőség van az esetlegesen beragadt licencek felszabadítására is.
Az ellenőrzéshez gépelje be böngészőjébe annak a számítógépnek a lokális hálózaton érvényes IP címét melyhez a hardverkulcsot csatlakoztatta, majd a 6002-es port számát, pl: http://192.168.18.167:6002.
Ha azon a gépen futtatja böngészőjét, ahol a hardverkulcsot csatlakoztatta, akkor a következőt: http://localhost:6002TŰZFAL BEÁLLÍTÁSA: a hálózatos működés biztosítása érdekében engedélyezze a tűzfalon a TCP/IP valamint UDP protokollokat a 6001 és 6002-es portokra.
Sentinel SuperPro
hálózati kulcsok
elérése
VPN kapcsolat esetén ez a beállítás szükséges.
A kliens számítógépen elindítva AXISVM programot, az automatikusan keresi a hálózaton az elérhető hardverkulcsokat. Megvizsgálja az összes olyan számítógépet, melyen a Sentinel SuperPro Server fut, függetlenül attól, hogy ott jelenleg van-e csatlakoztatott hardverkulcs vagy nincs. Emiatt a kulcs felismerése lassú lehet.
A hardverkulcs gyorsabb elérése érdekében a kliens gépen (ahol az AXISVM programot futtatja) lehetőség van egy NSP_HOST környezeti változó létrehozására, amivel közvetlen megadható, hogy a kulcsot mely számítógépen kell keresni A változónak a hardverkulcsot tartalmazó számítógép IP címét kell beállítani. Például: NSP_HOST = 192.168.0.23
Amennyiben több hálózati hardverkulccsal rendelkezik és ezeket különböző szervereken telepíti, lehetősége van NSP_HOST1, …, NSP_HOST5 környezeti változók beállítására. Ebben az esetben az így megadott IP címeken történik meg a kulcsok keresése Így legfeljebb 5 hálózati kulcsot kezelhet 5 különböző szerveren.A hálózat valamely gépén csak akkor indíthatjuk a programot, ha a SuperPro Server program fut a kulcsot tartalmazó gépen. Amennyiben ez valamilyen okból leáll, az éppen futtatott programok is leállnak.
2.2.2.         Sentinel HL
Sentinel HL
hardverkulcs
A Sentinel HL hardverkulcs egy olyan új típusú programvédelmi eszköz, mely nem igényli meghajtó program telepítését. A kulcsot az USB portra csatlakoztatva a Windows operációs rendszer automatikusan HID (Human Interface Device) eszközként felismeri.
A Sentinel HL kulcsok is rendelhetők egy vagy több felhasználós (hálózati) kivitelben.
Az egy felhasználós kulcs egyszerre legfeljebb egy számítógépen, illetve Windows Terminal Server esetén legfeljebb 1 terminálról használható. Hálózati kulcs esetén a program egy időben annyi számítógépen futtatható, ahány licencet megvásároltak.
Az AXISVM program a hálózat tetszőleges számú számítógépére telepíthető, azonban egy időben csak annyi példány indítható, ahány licencet a hardverkulcs tartalmaz.
Sentinel HL
hálózati
hardverkulcs
A hálózatos kulcsokat használhatja belső hálózaton (LAN) vagy távoli eléréssel (VPN) is. Ebben az esetben a hardverkulcsot a szerver gépre helyezze a programokat pedig a csatlakozó kliens gépekre egyedileg telepítse. A hálózatos hardverkulcsok működéséhez a hardverkulcsot tartalmazó számítógépen és a kliens számítógépen is telepíteni kell a SENTINEL futtató környezetet.
Ehhez futtassa a feltelepített AXISVM mappa alatt a Sentinel LDK mappában található InstallSentinelRuntime alkalmazást.
A SENTINEL futtató környezet biztosítja a szerverhez kapcsolódó hardverkulcs és a kliens számítógépeken elindított AXISVM példányok közötti kapcsolatot. Ha a futtató környezet nem működik, az AXISVM a kliens gépeken nem lesz indítható.
Ha a hálózati hardverkulcsához további licenceket szeretne vásárolni, Indítsa el az alább ismertetett Admin Control Center-t. A baloldali menüből kérje a Sentinel Keys elemet majd keresse meg a megjelenő listában a hálózati kulcsát, melyhez további licencet kér.
Ebben a sorban a jobboldalon kattintson a C2V ikonra és mentse a fájlt a lemezre. Ezt a fájlt továbbítsa a forgalmazónak a licenc bővítési kérelmével együtt. A forgalmazótól egy V2C fájlt fog visszakapni, mely a bővített licencet tartalmazza. A licencszám frissítéséhez válassza a baloldali menüben az Update/Attach menüelemet majd a tallózás gombbal keresse meg a forgalmazótól kapott V2C kiterjesztésű fájlt. A Megnyitás gombra kattintva a fájlból az információk a hálózati kulcsba íródnak, a kulcs a bővített licensz számmal használatba vehető.TŰZFAL BEÁLLÍTÁSA: a hálózatos működés biztosítása érdekében engedélyezze a tűzfalon a TCP/IP valamint UDP protokollokat az 1947-es portra.
A szerver és kliens
gép beállítása a
hálózati kulcs
eléréséhez
A Sentinel HL hálózatos hardverkulcsok működéséhez a szerver és kliens számítógépeken is el kell végezni a Sentinel Admin Control Center konfigurálását az alábbi formában.

Szerver

A szerver számítógépen az internet böngészőjében gépelje be a localhost:1947 sort. A megjelenő Sentinel Admin Control Center kezelőfelületén válassza az „Access from Remote Clients” oldalt és engedélyezze az „Allow Access From Remote Clents” opciónál az „Anyone” lehetőséget.

Kliens

A kliens számítógépen az internet böngészőjében gépelje be a localhost:1947 sort. A megjelenő Sentinel Admin Control Center kezelőfelületén válassza az „Access to Remote License Managers” oldalt és engedélyezze az „Allow Access to Remote Licenses”, „Broadcast Search for Remote Licenses” és „Aggressive Search for Remote Licenses” kapcsolókat. A Remote License Search Parameters mezőbe írja be a kulcsot tartalmazó szerver IP címét és nyomja meg a Submit gombot.
Ha mind a szerver mind a kliens gép beállítása helyes, akkor a kliens gépen a baloldalon a „Sentinel Keys” pontot választva a listában megjelennek a szerver gépre telepített Sentinel HL és SL típusú kulcsok is.

2.3.        Szoftverkulcsos védelem (Sentinel SL)

 

Szoftverkulcsos védelem esetén az USB portra csatlakoztatható hardverkulcs helyett a számítógépre telepített licenc védi a programot. A szoftverkulcsos licenc is rendelhető lokális (csak egy gépen futtatható) használatra vagy hálózaton keresztül egy vagy több felhasználó számára elérhető módon.
A hálózati szoftverlicenc esetén egyidőben annyi felhasználó tudja a programot indítani ahány licencet a szoftverkulcs tartalmaz. A szoftverkulcs egy speciális programmal másik számítógépre átvihető, ennek menetét később részletezzük. Az átvitelt követően a program csak azon a számítógépen lesz futtatható, ahová a szoftverkulcsot átvitte, a korábbi helyen nem.
A szoftverlicenc a gép hardverjéhez kötődik, ezért a hardver minden módosítása (alaplap, processzor, hálózati kártya, merevlemez cseréje) a licenc elvesztésével jár!
Ennek elkerülése érdekében a licencet a hardver minden módosítása előtt át kell helyezni egy másik gépre, majd az alkatrészcsere után visszahelyezni.
Sentinel SL
szoftverkulcsok
A Sentinel védelmi csomag lehetőséget ad Sentinel SL szoftverkulcs kezelésére is. Itt nem külső fizikai kulcs biztosítja a védelmet, hanem számítógéphez rögzített szoftverkulcs, mely a hardver paraméterei szerint minden számítógépen eltérő. Közvetlenül nem másolható, nem törölhető, csak a Sentinel védelmi csomaghoz tartozó RUS programmal helyezhető át. Ezt később részletesen tárgyaljuk.
A szoftverkulcs használata olyan esetben lehet indokolt, ha a hardverkulcs megfelelő tárolása, csatlakoztatása vagy védelme nem, vagy csak nehezen megoldható.
Felhívjuk figyelmét, mivel a szoftverkulcs a számítógép merevlemezén tárolódik, vírusok és egyéb kártékony szoftverek vagy egy hibásan lefutó operációs rendszer frissítés is kárt tehet benne. A sérült/elveszett
szoftverkulcs pótlása csak díj ellenében lehetséges.
Sentinel
futtatókörnyezet
telepítése
A szoftverkulcs működéséhez szükséges a SENTINEL futtató környezet telepítése.
A futtatókörnyezetet letöltheti a www.axisvm.hu weboldalon a letöltések\Sentinel meghajtóprogram menüpontban, vagy megtalálhatja az AXISVM telepítését követően a Sentinel LDK mappában InstallSentinelRuntime.exe néven.
Sentinel Admin
Control Center
A futtató környezet működését ellenőrízheti, ha böngészőjébe begépeli a következőt:
http://localhost:1947
A parancs hatására megjelenik a Sentinel Admin Control Center.
A Sentinel Admin Control Center segítségével áttekintheti a hálózathoz kapcsolódó Sentinel HL és SL típusú kulcsokat, aktuális használatukat, valamint kiléptethet felhasználót a licencből.
Az összes elérhető kulcs megtekintéséhez válassza a baloldali listából a Sentinel Keys elemet.
Ezt követően egy olyan listát kap, amely tartalmazza a hálózathoz kapcsolódó összes Sentinel HL és SL típusú kulcsot.
Amennyiben a rendszerhez több kulcs is csatlakozik és nem tudja melyik az AXISVM-hez tartozó, a baloldali listából válassza a Products elemet. Ekkor a listában a védett szoftverek szerint rendezve láthatja a kulcsokat. Keresse az AXISVM-hez tartozó kulcsot!
Sentinel SL
szoftverkulcs
igénylése
A szoftverkulcs működéséhez szükséges a SENTINEL futtató környezet telepítése. Ezt végezze el a „Sentinel futtatókörnyezet telepítése” pontnál leírtak szerint.
A futtatókörnyezet telepítését követően keresse majd indítsa el a SentinelRuntime könyvtárban található RUS_AxisVM_Hu.exe alkalmazást.
Válassza ki alul az Installation of new protection key opciót és kattintson a Collect information gombra.
A megjelenő ablakban mentse el a generált c2v kiterjesztésű azonosító-fájlt és küldje el a forgalmazónak e-mailben.
Sentinel SL
szoftverkulcs
használatba vétele
Az előzőleg elküldött c2v formátumú fájlra, (mely a számítógép paramétereit tartalmazza) a forgalmazó visszaküld egy v2c kiterjesztésű fájlt, amely a kulcsot tartalmazza. Ezt a fájlt mentse le a gépére egy tetszőleges mappába.
Indítsa el RUS_AxisVM_Hu.exe alkalmazást, amivel a kulcs igénylésekor előállította a c2v fájlt.
Válassza az Apply License File fület, majd alul az Update File mezőben adja meg a fájl elérési útját vagy kattintson a […] gombra és keresse meg a fájlt.
Ezután az Apply Update gombra kattintva a szoftverkulcs aktiválódik.
A szoftverkulcs jelenlétét és működését ellenőrizze az előző pontban ismertetett Admin Control Center segítségével. Megfelelő működés esetén a Sentinel keys elemet választva a menüből, a listában a Sentinel SL kulcs is megjelenik.
Sentinel SL
szoftverkulcs
áthelyezése
A szoftverlicenc másik gépre átvihető, de ezután a program csak azon a gépen fog elindulni (mintha hardverkulcsot tennénk át a másik gépbe). A kulcs áthelyezéséhez először azon a gépen indítsa el a RUS_AxisVM_Hu.exe alkalmazást, amelyik gépre a kulcsot szeretné áthelyezni. Válassza a Transfer License fület és generáljon egy átvitelhez szükséges azonosítót (recipient information file, *.id), és ezt másolja fel az első gépre is. Az első gépen is válassza a Transfer License fület, majd a Read the recipient information file from mezőnél a […] gombra kattintva töltse be ezt az *.id fájlt, majd töltse ki a Generate the license transfer file to mezőt, kattintson a Generate License Transfer File gombra. Ezt a h2h kiterjesztésű fájlt másolja át a másik gépre és ott az Apply License File fülön töltse be és kattintson az Apply Update gombra.
A szerver és kliens
gép beállítása a
hálózati kulcs
eléréséhez
A hálózati szoftverlicenc használatához is szükséges a Sentinel Admin Control Center konfigurálása a
Sentinel HL hálózati kulcs használatánál tárgyalt módon.