A BIMcloud-ról

 

A BIMcloud (korábbi nevén BIMserver) mára három féle kiépítésben érhető el.

Az Archicad csapatmunka (teamwork) funkcióinak kiszolgálását biztosítja. Önállóan futó szerver program. A hardver és IT kiszolgálását vagy a felhasználó biztosítja vagy a BIMcloud SaaS esetében a Graphisoft ezt is biztosítja. A kiszolgálását biztosító IT megoldást – külön erre a célra szolgáló szerver számítógépet és hálózati valamint biztonsági mentési rendszert – a legtöbb esetben az együtt dolgozó építészek helyi hálózata részeként alakítják ki. A megoldás fel van készítve arra, hogy távoli felhasználók, akár teljes mértékben a “felhőbe” helyezett BIMcloud-hoz kapcsolódva is együtt tudjanak dolgozni. Ennek érdekében minimalizálva van a szükséges adatmozgás is. A most jellemzővé vált home-office helyzetben ennek nagy jelentősége van.

Biztonságos, valós idejű együttműködést biztosít a terven dolgozó csapattagok között. Ez független a terv méretétől és összetettségétől, az irodák helyszínétől, vagy az internetkapcsolat sebességétől. Nyilvános és privát felhőkonfigurációkban is elérhető a szabványos hardvereken – a kisebb irodák is valós időben élvezhetik a megosztott tervekhez történő gyors, hatékony és biztonságos hozzáférést.

Alapvetően három féle kiépítése lehet, amelyek között funkcionális és IT háttér szempontjából van különbség.

A három féle BIMcloud összehasonlítása:

BIMcloud Basic

BIMcloud

BIMcloud as a Service

Alap csapatmunka: együttműködés a tervezési projekteken az Archicad segítségével

+

+

+

Delta-technológia: csak a változások átvitele a hálózaton + + +
Projekten belüli kommunikáció: csapatmunka üzenetek hivatkozással a terv elemeire + + +
Konfigurálható szerepkörök: szereplőnként testre szabható jogosultságok + + +
Haladó csapatmunka: foglalási asszisztens, intelligens projektkönyvtárak + +
BIMx PRO licenc és kommunikáció: BIMx PRO funkciók integrált üzenetküldéssel + +
Haladó szerepkör konfiguráció: hierarchikus jogosultság renszer öröklődő beállításokkal + +
Felhasználói adatbázis integráció: A szervezet felhasználói adatbáziának  csatlakoztatása (LDAP) + +
BIMcloud Delta Cache:  Távoli csapatok együttműködésének felgyorsítása az adatátvitel megtakarításával + +
Változás követés: Feliratkozási lehetőség a terv kritikus változásainak valós idejű követésére
+ +
Haladó csapat- és projektmenedzsment:
Többszintű mappastruktúra és fejlett csapatszintű engedélyek a jobb projektszervezés érdekében
+ +
Multidiszciplináris modellközpont:
Tartson szinkronban mindenkit, modellek, rajzok és egyéb fájlok közzétételével és feltöltésével közvetlenül a BIMcloudba
+ +
Kapcsolt elemek közvetlenül a BIMcloudról:
A kapcsolt modulok; az SAF; a BCF fájlok és a külső rajzok az Archicadben közvetlenül elérhetők a BIMcloudból.
+ +
BIMcloud API:
Csatlakoztassa az alkalmazását a BIMcloudhoz, hogy könnyen hozzáférhessen a hosztolt adatokhoz: kezelje, töltse fel és töltse le közvetlenül más eszközökről
+ +
Nincs előzetes beruházás: projektfüggő használat +
Zero IT: a rendszert a GRAPHISOFT kezeli – nincs szükség extra IT eszközökre és szolgáltatásra. +

BIMcloud renszerkövetelmények  illetve részletezve BIMcloud Basic és BIMcloud

A BIMcloud árai az árlista oldalon

Összefoglalva:

BIMCloud Basic: céges csapatmunkához. Az ARCHICAD telepítőcsomag részeként biztosított (tehát külön költséggel nem járó) BIMcloud Basic minden olyan alapvető szerverfunkciót tartalmaz, amely a gördülékeny csapatmunkához szükséges. Az egyszerű telepítés és beállítás után rendelkezésre álló BIMcloud Basic szerver már egy hagyományos asztali gépen is jól működik, képes kiszolgálni egy kisebb iroda alapvető csapatmunka igényeit, nem csak az irodán belüli hálózaton, de az interneten keresztül (VPN szükséges) is. Az állandó elérhetőség biztosítására javasolt egy csak szerver (funkciójú) gépre telepíteni.

BIMCloud: Párhuzamos projektek munkacsoportjainak. A BIMcloud elsősorban a nagyobb irodák, nagyobb számú projektjeinek integrált kiszolgálását támogatja. A Basic megoldáshoz képest ez a platform már több BIMcloud szerver közös üzemeltetését, felügyeletét támogatja, előnye a nagyobb számú résztvevő és a nagyobb számú projekt megfelelő kezeléséhez szükséges számos szervezési funkció lehetősége. Ennek része a BIMx pro szolgáltatás, az akár mobil eszközökön is elérhető BIMx nézegető integrálása a tervezési folyamatba, amelyen keresztül az intuitív 2D és 3D tartalmakhoz megjegyzések fűzhetőek, amelyek automatikusan a tervfeldolgozás részévé válnak, és a modell, illetve a tervdokumentáció megfelelő részén megjelennek utána az ARCHICAD-ben is.

A BIMcloud saját hardverre telepítendő, a hardverháttér biztosítása, üzemeltetése a felhasználó feladata, azonban a telepítéshez a Basic-nél kicsit nagyobb informatikai tudás szükséges.

BIMcloud as a Service: határokon és szakágakon átívelő platform. A legmagasabb szintű megoldás a BIMcloud-as-a-Service (BIMcloud SaaS) szolgáltatás.

Ez a tökéletes felhő alapú megoldás, ahol minden funkciót a GRAPHISOFT biztosít. A felhasználók egy egyszerű regisztráció és gyors webes beállítás után azonnal hozzáférnek a tökéletes BIMcloud szerverhez, részükről semmilyen hardver beszerzés vagy informatikai kompetencia nem szükséges. A GRAPHISOFT távoli elérésen keresztül biztosítja a felhőben tárolt tervekhez való korlátlan párhuzamos hozzáférést akár társtervezők, szakági résztvevők vagy más építőipari szereplők számára. Ez a világon jelenleg elérhető legmagasabb szintű közös együttműködést, csapatmunkát és információmegosztást támogató platform megoldás, amelyet a magyarországi központú GRAPHISOFT budapesti innovációs központjában fejlesztettek ki, amelyet egyaránt használnak hazai, és a legnagyobb nemzetközi építőipari szereplők.