Kiegészítő program: Rapido

Az AxisVM-től függetlenül is működik, az ott megszokott minőségben! A Rapido önállóan is megvásárolható! Nem csak AxisVM felhasználóknak!

Új, hatékony eszköz síkbeli, többtámaszú vasbeton, acél vagy fa gerendák méretezéséhez, előszámításhoz és ellenőrzéshez. Az elmozdulások, igénybevételek és támaszreakciók számítása mellett a program elvégzi a szükséges méretezéseket (ellenőrzéseket). Vasbeton gerenda esetén megkapjuk a szükséges hosszvasalást és kengyeltávolságokat, acél és fa szerkezetek esetén az elemek kihasználtságát. Az adatbevitel egyszerűsítése érdekében a program csak konstans keresztmetszetű tartóval dolgozik és csak a függőleges síkban terhelhető.

Próbaváltozat letölthető: https://axisvm.eu/hu/axisvm-rapido-probaverzio-letoltese/

Nyelv: magyar. Letöltés: az Internetről.

Védelem: hardver kulcs, vagy szoftver licence. Ha az AxisVM-hez kéri, akkor megy ugyanazzal a kulccsal, ha másik kulcsot kér vagy még nem AxisVM felhasználó, akkor a kulcs árát kell fizetni (20.000 + ÁFA). Lehet szoftver licence-t is kérni, de akkor géphez kötött, nem hordozható a szoftver.

A program ára : 120.000 Ft + ÁFA, +hardverkulcs esetlegesen 25.000 Ft+ÁFA. Külön kézikönyv nincs. Kezelése megegyezik a nagy programéval.

AxisVM Rapido – Általános információk

Az AxisVM rapido program új, hatékony eszköz síkbeli, többtámaszú vasbeton, acél vagy fa gerendák méretezéséhez, előszámításhoz és ellenőrzéshez.

Az elmozdulások, igénybevételek és támaszreakciók számítása mellett a program elvégzi a szükséges méretezéseket (ellenőrzéseket). Vasbeton gerenda esetén megkapjuk a szükséges hosszvasalást és kengyeltávolságokat, acél és fa szerkezetek esetén az elemek kihasználtságát. Az adatbevitel egyszerűsítése érdekében a program csak konstans keresztmetszetű tartóval dolgozik és csak a függőleges síkban terhelhető.

Az AxisVM rapido használata egyszerű. A dialógusablakon található egy-egy „fül” adatainak megadásával, listaelemek kiválasztásával rendkívül gyorsan definiálhatók a gerendák, adhatók meg a terhelések és számíthatók ki az eredmények.

Alapadatok megadása

Kiválaszthatjuk a megfelelő szabványt (EC, SIA) a gerenda anyagától függően (acél, vasbeton, fa). A kiválasztott szabványnak megfelelően egy alapértelmezés szerinti anyagot rendel a program a gerendához: – acél gerenda esetén az S235, – vasbeton gerenda esetén a C 20/25 és – fa gerenda esetén a C20 jelű anyag. Beállíthatjuk az adatbevitel során alkalmazandó mértékegységeket. A dialógusablakok és a dokumentálás nyelve is itt adható meg.

A megjelenítési terület bal oldalán a kiválasztott szabványnak és anyagtípusnak megfelelő paraméterek jelennek meg.

Anyag és Szelvény

Betongerenda paraméterei:

Beton szabvány kiválasztása esetén a következő paramétereket adhatja meg:

Acélgerenda paraméterei

Acél szabvány kiválasztása esetén a következő paramétereket adhatja meg:

Fagerenda paraméterei

Fa szabvány kiválasztása esetén a következő paramétereket adhatja meg:

Szerkezeti modell – Támaszok definiálása

Táblázatos formában megadható a gerenda támaszai közötti távolság. A támaszok definiálásához három adat megadása szükséges: – függőleges megtámasztás, – elfordulás, – támasz szélesség.

Terhek megadása

A gerendára adhatunk meg állandó és esetleges terheléseket. Az állandó terheket a számítás során mindig figyelembe vesszük, az esetleges terhekből azonban csak a legkedvezőtlenebbet. Az esetleges terheket a program automatikusan támaszközökre bontja, ezért a parciális terheléseknél nem szükséges külön-külön támaszközönként megadni az esetleges megoszló terheket.

Számítás és méretezés

A számítás és tervezés fülre kattintva a háttérben a program kiszámítja az eredményeket. Ha az ablak bal alsó sarkában az Eredmények fül aktív, akkor a bemenetei paraméterek változtatásakor a program automatikusan újraszámolja az eredményeket.

e meg a megengedett maximális lehajlás értékét, melyet az alapadatoknál, mint megengedett deformációt adtunk meg.

Vasbeton gerenda: Megjelenik a vb. gerenda számított hosszvasalásának értékei, és a beállított vasátmérő alapján a szükséges darabszámot alul és felül. Ez alatt látható a max. kengyeltáv ábrája.

Acél gerenda: Az acélgerenda szilárdsági kihasználtsága jelenik meg a mértékadó teherállások figyelembevételével. A program a kifordulást és a gerinchorpadást nem ellenőrzi. Ugyanitt láthatóak a maximális lehajlások is, valamint piros vonallal azok határértékei.

Fa gerenda: A fagerenda szilárdsági kihasználtsága jelenik meg a mértékadó terhek figyelembevételével. A program a kihajlást nem ellenőrzi. Ugyanitt láthatóak a maximális lehajlások is, valamint piros vonallal azok határértékei.

Dokumentálás

A dokumentáláshoz válassza ki, hogy milyen típusú adatokat szeretne nyomtatni (szerkezet, terhek, eredmények, tervezés). A nyomtatandó dokumentációs elemre kattintva a dialógus ablak jobb oldalán az előnézeti kép jelenik meg.