Együttműködés

A BIM-ben rejlő igazi lehetőség, hogy a különböző közreműködők csapatban és azonos BIM adaton dolgoznak együtt.

A GRAPHISOFT BIMcloudot teljesen integrálva az ArchiCAD az iparágban elsőként valódi BIM alapú együttműködést kínál a résztvevő csapatok méretétől, elhelyezkedésétől és összetételétől függetlenül.

A GRAPHISOFT BIM Szervere – az élenjáró Delta Szerver technológiával – drasztikusan csökkenti a hálózati adatforgalmat, ezzel biztosítva a csapattagok számára a valós idejű kooperatív munkát a BIMmodellen. A biztonságos adatmentés és a projekt helyi gépeken készített biztonsági mentése biztosítja, hogy vészhelyzetben se  egyen adatvesztés.

Az „Egyfelhasználós” mód kiemelkedő alkalmazkodóképességet biztosít, míg az „Úticsomag” opciónak köszönhetően a Csapatmunka projektet bárhová magával viheti, a BIM Szerver távoli elérési lehetőségének megtartásával.

A BIM együttműködés alapjai:

A BIM (Building Information Model) az épülettel kapcsolatos valamennyi adat tárolásának és kezelésének rendszere. A BIM bizonyos tulajdonságokkal (geometria, kapcsolatok) felruházott objektumokból építi fel az épület modelljét. Az AxisVM képes az építészeti programokban (ArchiCAD, AutoDesk ADT, Revit, Nemetschek Allplan, Tekla Structures) tárolt objektum információk importálására, ami jelentősen felgyorsítja a szerkezetek statikai modelljének felépítését.

Az IFC-ről:

Az adatcsere IFC -fájlokon keresztül történik.
– Az IFC alkalmas a szerkezeti elemek pontos geometriájának átadására. Oszlopok esetében például ha az elemhez megfelelő geometriai reprezentáció tartozik, kiolvasható az oszlop magassága és keresztmetszete.
 Az IFC objektumoknak nem csak geometriai jellemzői lehetnek, de másféle tulajdonságaik is – például anyag, tűzállóság, hangszigetelő képesség.
 Az IFC fájlokból térbeli elhelyezkédésük, tulajdonságaik alapján könnyen kigyűjthetőek az objektumok egyes részhalmazai.
  A 15 éve folyamatosan fejlesztett IFC formátum publikus, ezért alkalmas lehet a legkülönbözőbb programok közötti kommunikációra. Az IFC fájlok nem binárisak, hanem szöveges formátumúak.

A munkafolyamat lépései:

Az építész programokkal való együttműködés egy lehetséges módja a következő:
1. Az építészek a megbízó kívánságainak és a helyszín adottságainak megfelelően elkészítik az épület modelljének első változatát.
2. A különféle szűrők alkalmazásával kigyűjtik a statikai modellhez felhasználandó szerkezeti elemeket. Esetleg a teljes modellt is exportálhatják.
3. Kiírják a modellt vagy annak kigyűjtött szerkezeti elemeit egy IFC fájlba.
4. A statikusok megkapják az építészeti modellt és megnyitják.
5. Az építész modell alapján definiálják a statikai modell elemeit, pontosítják az anyagminőségeket.
6. Terheket helyeznek a statikai modellre, lefuttatják a számítást, elvégzik a szabvány által megkívánt méretezéseket.
7. A kész statikai modellt exportálják, és továbbítják az építésznek.
8. Az építész vagy összefésüli vagy külön kezeli az építészeti és a statikai modellt. Importáláskor is alkalmazható a szűrés, illetve az importált elemek külön – nem szerkeszthető – fóliákra helyezhetők, megkönnyítve az összehasonlítást.
9. Az építészek összevethetik a statikus által alkalmazott anyagokat és számított keresztmetszeteket a saját modelljükkel, s szükség esetén módosíthatják azt.
10. Az építészek a modell aktuális állapotát tükröző új IFC fájlt írnak ki.
11. Ezt a statikus összevetheti a korábbi állapottal, s felülvizsgálhatja a módosításokat.
12. A jóváhagyott változtatások alapján módosíthatja a statikai modellt.
A 7.-12. lépések többször megismételhetőek.

További részleteketért tekintse meg a BIM együttműködés oktatófilmünket: